Dieta wątrobowa – co jeść a co unikać przy chorej wątrobie

Wątroba to bardzo ważny narząd w naszym organizmie. Jest ona niezbędna do wielu procesów które zachodzą w naszym ciele, każdego dnia:
-
detoksykacje,
-
metabolizm,
-
filtracje i oczyszczanie krwi
-
magazynowanie
Jeżeli wątroba jest tak ważna, jak możemy o nią zadbać używając lepszej diety i bardziej poprawnych nawyków żywieniowych ?
Dieta wątrobowa to dieta, której jadłospis jest oparty na diecie łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu. Celem diety jest ograniczenie spożywanych potraw, do lekkich i łatwostrawnych posiłków aby ‘’odciążyć’’ chorą wątrobę zachowując jak najwięcej procesów metabolicznych w naszym organizmie. Leczenie wątroby to długotrwały i trudny proces.
Dieta jest drugim najważniejszym czynnikiem w procesie leczniczym oprócz leczenia farmakologicznego.
Dieta wątrobowa - zasady ogólne
Dieta wątrobowa jest oparta na lekkości posiłków aby organizm był w stanie je łatwo absorbować w ciągu dnia. Rekomendowane jest rozbijanie tradycyjnych 3 dużych posiłków na 5-6 mniejszych porcji. Ważna jest systematyczność (jedzenie o tej samej porze) jak i przygotowywanie posiłków tych samych wielkości.
Dodatkowo, ważne aby pamiętać aby spożyć ostatni posiłek około 3-4 godzin przed zaśnięciem. W porach wieczorowych a następnie w nocy, nasz metabolizm drastycznie zwalnia.
W ciągu dnia, przyjmowanie płynów jest kluczowym elementem diety wątrobowej. Ważne jest przyjmowanie minimum 1,5 litra płynów dziennie, w postaci wody mineralnej bądź lekkich do strawienia herbat. Zalecane jest unikanie picia napojów mocno gazowanych lub z dużą zawartością cukrów.
Jakie potrawy są wskazane i zakazane w diecie wątrobowej ?
Posiłki w diecie wątrobowej powinny być przygotowywane tego samego dnia. Odradza się konsumowanie potraw odgrzewanych, odmrażanych bądź przygotowywanych więcej niż 3 dni wcześniej.
Dodatkowo należy zwracać uwagę na sposób przygotowywania posiłków. Ważne jest, aby unikać potraw:
-
Smażonych na olejach
-
Duszonych w ciężkich sosach
-
Gotowanych na tłustych wywarach
-
Duszonych lub wędzonych
-
Podgrzewanych w mikrofalówce
Alternatywnie, w diecie wątrobowej warto zwrócić uwagę i przygotowywać potrawy:
- gotowane na parze
- gotowane na chudym mięsie
- pieczone w folii
- bez dodawania zbędnych źródeł tluszczy
