Dieta wątrobowa – co jeść a co unikać przy chorej wątrobie

Wątroba to bardzo ważny narząd w naszym organizmie. Jest ona niezbędna do wielu procesów które zachodzą w naszym ciele, każdego dnia:

  • detoksykacje,

  • metabolizm,

  • filtracje i oczyszczanie krwi

  • magazynowanie

 

Jeżeli wątroba jest tak ważna, jak możemy o nią zadbać używając lepszej diety i bardziej poprawnych nawyków żywieniowych ?

Dieta wątrobowa to dieta, której jadłospis jest oparty na diecie łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu. Celem diety jest ograniczenie spożywanych potraw, do lekkich i łatwostrawnych posiłków aby ‘’odciążyć’’ chorą wątrobę zachowując jak najwięcej procesów metabolicznych w naszym organizmie. Leczenie wątroby to długotrwały i trudny proces.

Dieta jest drugim najważniejszym czynnikiem w procesie leczniczym oprócz leczenia farmakologicznego.

 

Dieta wątrobowa - zasady ogólne

 

Dieta wątrobowa jest oparta na lekkości posiłków aby organizm był w stanie je łatwo absorbować w ciągu dnia. Rekomendowane jest rozbijanie tradycyjnych 3 dużych posiłków na 5-6 mniejszych porcji. Ważna jest systematyczność (jedzenie o tej samej porze) jak i przygotowywanie posiłków tych samych wielkości.

 

Dodatkowo, ważne aby pamiętać aby spożyć ostatni posiłek około 3-4 godzin przed zaśnięciem. W porach wieczorowych a następnie w nocy, nasz metabolizm drastycznie zwalnia.

 

W ciągu dnia, przyjmowanie płynów jest kluczowym elementem diety wątrobowej. Ważne jest przyjmowanie minimum 1,5 litra płynów dziennie, w postaci wody mineralnej bądź lekkich do strawienia herbat. Zalecane jest unikanie picia napojów mocno gazowanych lub z dużą zawartością cukrów.  

 

 

Jakie potrawy są wskazane i zakazane w diecie wątrobowej ?

 

Posiłki w diecie wątrobowej powinny być przygotowywane tego samego dnia. Odradza się konsumowanie potraw odgrzewanych, odmrażanych bądź przygotowywanych więcej niż 3 dni wcześniej.

 

Dodatkowo należy zwracać uwagę na sposób przygotowywania posiłków. Ważne jest, aby unikać potraw:

  • Smażonych na olejach

  • Duszonych w ciężkich sosach

  • Gotowanych na tłustych wywarach

  • Duszonych lub wędzonych

  • Podgrzewanych w mikrofalówce

 

 

 

Alternatywnie, w diecie wątrobowej warto zwrócić uwagę i przygotowywać potrawy:

- gotowane na parze

- gotowane na chudym mięsie

- pieczone w folii

- bez dodawania zbędnych źródeł tluszczy

MoniMed Transport

Przedsiębiorstwo świadczące usługi transportu medycznego dla osób niepełnosprawnych oraz potrzebujących.

Serdecznie zapraszamy do kontaktu!

Menu

Więcej informacji

Email- monimedtrans@gmail.com

Telefon- 502192021

Find us

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter

MoniMed Trans 2020 © All rights reserved.